بهترین تغذیه فصول سرد برای دام های زنده چیست؟

با توجه به افزایش سریع جمعیت و در نتیجه افزایش روز افزون انسان ها به مواد غذایی از جمله به پروتئین های گوشتی پرورش دام بیش از پیش مورد توجه بخش کشاورزی کشور قرار گرفته است. تغذیه دام در فصول سرد بسیار مهم تر از فصولی است که دام ها توسط چرا تامین می شوند .عدم تغذیه مناسب در فصول سرد باعث کاهش وزن و سو تغذیه دام می شود پس بسیار مهم است که شخص یا اشخاص دامدار در مورد مواد غذایی که در فصول سرد می تواند جهت تغذیه دام مورد استفاده قرار بگیرد اطلاعاتی کسب کنند.

تغذیه دام در فصول سرد چگونه باید باشد؟

شاید سوال شما هم باشد که چگونه از سلامت گوسفند زنده اطمینان حاصل کنیم؟ به صورت قطع به یقیین یکی از روش های تشخیص سلامت دام زنده، تغذیه دام است. دام در صورت سلامت بودن تغذیه خوبی دارد و بی اشتها نیست و یا بیشتر از حد ممکن غذا نمی خورد. به طور کلی به ماده ای که قابل خوردن باشد و انرژی را تامین کند خوراک یا غذا گفته می شود. آن قسمت از ماده ی غذایی یا خوراکی که در دستگاه گوارش هضم سپس جذب و به مصرف دام می رسد را مواد مغذی می گویند . خوراک یا غذای دام در فصل سرد بسیار مهم است . چرا که امکان تغذیه از مراتع سرسبز وجود ندارد و تغذیه باید به صورت دستی انجام شود . در هر شرایط و در هر فصلی از سال می بایست به نیاز های غذایی دام توجه شود تا گله سر زنده باشد ، زاد و ولد به خوبی صورت بگیرد و وزن آن ها کاهش نیابد . تامین نیاز غذایی دام به دو صورت چرا و تغذیه ی دستی است که در فصل زمستان تنها تغذیه ی دستی ممکن است . تغذیه ی دستی باید به گونه ای باشد که تمامی نیاز های غذایی دام رفع شود . در ادامه اطلاعات کاملی در مورد تغذیه دام در فصول سرد سال در اختیار شما قرار داده می شود که هر شخص دامدار می بایست نسبت به وضعیت اقتصادی خود وجود تمام مغذی در چرخه ی غذایی دام را در فصول سرد در نظر بگیرد.

مواد مغذی برای دام

مواد مغذی که مورد نیاز دام بوده و می بایست تامین شوند عبارت اند از:
  • آب
  • پروتئین ها
  • قند ها (کربوهیدرات)
  • چربی ها ( لیپید ها)
  • مواد معدنی
  • ویتامین ها
هر یک از این مواد مغذی در بالا تنها بخشی از یک ماده ی غذایی را تشکیل می دهند یکی ممکن است پروتئین ها در یک ماده ی غذایی وجود داشته باشد ولی هیچ گونه چربی در همان ماده ی غذایی وجود نداشته باشد . در تغذیه دام در فصول سرد سال می بایست به این موضوع نیز توجه شود و باید در مورد ارزش غذایی هر ماده ای که قرار است موجب تامین غذایی دام شود اطلاعاتی کسب کرد. به بررسی اثرات تغذیه مناسب در پرورش دام می پردازیم:
1. آب
آب در دسترس ترین ماده ی غذایی و مهم ترین آن هاست. میزان آب مورد نیاز برای هر دام با توجه به سن و جنس دام متفاوت است . تامین آب در فصول سرد مشکلی ندارد فقط باید دقت داشت که از آب یخ ( منظور آب صفر درجه یا به پایین) جهت تامین آب دام استفاده نشود.
دام ها آب مورد نیاز بدن خود را به دو روش متفاوت می توانند تامین کنند:
  • نوشیدن آب آشامیدنی
  • استفاده از آب موجود در خوراک سبز
  • از آنجایی که در فصول سرد دام از گیاهان سرسبز نمی تواند استفاده کند بهتر است که مقدار مناسبی از آب آشامیدنی در اختیار دام قرارداده شود.
نکته قابل توجه این است که اهمیت نوشیدن آب دام ها در فصل زمستان هم همانند تغذیه در فصول سرد بسیار زیاد است و حتماً باید تحت کنترل باشد.
2. پروتئین ها
کمبود پروتئین در دام باعث بروز اختلالاتی در سلامتی دام می شود . پروتئین ها در رشد پشم ، کرک و مو ، شکل گیری عضلات و بهبود در تولید مثل مطلوب دام اهمیت بسیاری دارد . یونجه و کنجاله ی  دانه ها ی روغنی از مهم ترین منابع غذایی هستند که پروتئین را تامین می کنند .در تغذیه دام در فصول سرد می بایست به این نکته توجه داشت که تامین پروتئین بسیار مهم است .
3. قندها ( کربوهیدرات)
قند ها از جمله مواد مغذی هستند که باعث تامین انرژی مورد نیاز دام برای انجام کار های روزانه می شود . دام ها برای خوردن ، خوابیدن ، راه رفتن و ... از انرژی که قند ها به آن ها می دهند استفاده می کنند . قند ها در تولید مناسب میزان شیر و افزایش رشد کرک و پشم نیز نقش دارند . غلات ، تفاله ی چغندر و ملاس از قبیل مواد غذایی هستند که حاوی میزان بسیار بالایی از مواد قندی هستند .
4. چربی ها (لیپیدها)
آنچه که نوید بخش است این است که اکثر مواد غذایی حاوی مقداری چربی هستند . چربی نقشی حیاتی در تامین انرژی بدن دام دارد . علاوه بر این برخی از ویتامین ها مانند E ،D، Kو A به کمک چربی ها جذب بدن دام می شوند . میزان چربی در جیره بندی های غذایی می بایست در حدی باشد که باعث بروز مشکلات گوارشی در دام نگردد .
5. مواد معدنی
مواد معدنی که یکی دیگر از مواد مغذی محسوب می شوند در ترکیب اسکلت و استخوان های دام مورد استفاده قرار می گیرد و برای استحکام بدنی دام بسیار مهم است . مقداری مواد معدنی در ترکیب شیر و گوشت دام نیز یافت می شود . این مواد معدنی عبارت اند از منیزیم ، سدیم ، فسفر، کلسیم ،گوگرد ، روی ، ید ، منگنز و آهن که کمبود هر یک از این مواد معدنی باعث کاهش زاد و ولد ، رشد و عدم استحکام اسکلتی می شود .
6. ویتامین ها
این ماده ی مغذی از جمله موادی است که به مقدار بسیار کمی مورد نیاز دام است ولی واجب است که تامین شود . اختلالاتی مانند ناباروری ، کوری ، کاهش سرعت و یا عدم رشد مطلوب و سقط جنین عوارض ناشی از کمبود ویتامین است . هر یک از ویتامین ها باید مطابق دستورالعمل های دامی در مقدار ها و فواصل زمانی معین به کنسانتره افزوده شده و به دام خورانده شوند.

دسته بندی خوراک دام

مواد خوراکی و غذایی دامی که باعث تامین مواد مغذی مورد نیاز دام می شود به دو دسته ی علوفه و کنسانتره تقسیم می شود که علوفه ها نیز خود به دو دسته ی دیگر یعنی خانواده ی بقولات و خانواده ی غلات تقسیم می شوند . گیاهان خانواده بقولات سرشار از پروتئین ، کلسیم ، فسفر و هستند و استفاده منظم دام از این خانواده به صورت سبز و یا به صورت خشک در فصول سرد بسیار حائز اهمیت است .
  • خانواده ی بقولات (لگومینوز): گیاهان این خانواده عبارت اند از یونجه ، شبدر و اسپرس که هر یک مواد معدنی خاص خود را دارد و هر یک از آن ها نیاز است که در مقدار های منظم به دام ها خورانده شوند.
  • یونجه : مهم ترین گیاه این خانواده گیاه یونجه است . ارزش غذایی و مواد مغذی این گیاه در مقایسه با سایر علوفه های دامی بسیار زیاد است . آنچه که در مورد مصرف یونجه برای دام بدانید این است که ارزش غذایی برگ های گیاه یونجه بیشتر از ساقه آن است پس سعی کنید یونجه ها با کیفیت برای دام های خود تهیه کنید که برگ های زیادی داشته باشند . از خریداری یونجه های خشک گل کرده برای دام های خود خودداری کنید چرا که گیاه یونجه بعد از گل مقدار زیادی از مواد مغذی خود را از دست می دهد و ارزش غذایی آن کاهش میابد . جهت تغذیه دام در فصول سرد از یونجه های خشک شده استفاده می شود که ارزش غذایی پایین تری نسبت به یونجه تازه دارد .

  • شبدر: یکی دیگر از گیاهان این خانواده گیاه متنوع شبدر است . این گیاه به سه نوع شبدر سفید ، شبدر قرمز و شبدر مصری تقسیم می شود . گیاه شبدر در دومین رده در خانواده ی بقولات است و میزان فسفر در این گیاه بیشتر از یونجه است . این علوفه نیز در فصل زمستان به صورت خشک استفاده می شود .
  • اسپرس: این گیاه در مناطقی که رشد شبدر یا یونجه در آن موفقیت آمیز نیست خوب رشد می کند. ارزش غذایی و میزان مواد مغذی در این گیاه نیز مانند یونجه است ولی تنها برتری که مزیتی که یونجه نسبت به اسپری دارد این است که گیاه یونجه حاوی مقدار بیشتری پروتئین قابل هضم است.
  • خانواده غلات (گرامینه): خانواده ی غلات که تامین کننده بخشی از نیاز های دام نسبت به مواد مغذی هستند عبارت اند از ذرت ، جو ، سبوس گندم ، تفاله ی چغندر قند ، ملاس چغندر قند ، کنجاله تخم پنبه و کنجاله سویا .
  • ذرت: دانه ی ذرت یکی از دانه های این خانواده است که سرشار از نشاسته است و به عنوان ماده ی انرژی زا برای دام بکار می رود . دانه ی ذرت از سری مواد غذایی است که هیچ مشکلی برای دام ایجاد نمی کند چرا که به راحتی هضم می شود . این دانه حاوی پروتئین ، فسفر ، چربی ، فیبر و کلسیم است .

  • جو: دانه ی جو از نظر میزان استفاده نسبت به دانه های دیگر متداول تر است . این دانه ی خوش خوراک اگر قبل از مصرف دام غلطک زده شود و یا در آب داغ مقداری کمی خیس بخورد راحت تر توسط دام هضم می شود . این دانه نیز حاوی درصدی از پروتئین و فیبر است.
  • سبوس گندم: ارزش غذایی سبوس گندم از لحاظ میزان پروتئین بیش تر از دانه ی ذرت و کمتر سویا است . این ماده از لحاظ کلسیم فقیر و از لحاظ فسفر غنی نسبت به دانه ی ذرت است .
  • تفاله چغندر قند: این ماده غذایی ارزان حاوی مقدار بسیار زیادی از مواد قندی است . نسبت ماده مغذی کلسیم در این ماده بیشتر از فسفر آن است . تفاله ی چغندر اغلب به صورت خشک مصرف می شود و برای فصول سرد بسیار مناسب است . قبل از مصرف چغندر قند خشک شده بهتر است آن  را با مقدار مناسبی آب نسبت به میزان مقدار چغندر مخلوط کنید تا نرم شود.
  • ملاس چغندر قند: ملاس چغندر قند نوعی ماده ی غلیظ قندی می باشد که از مواد پسمانده ی چغندر قند از توسط کارخانه های قند تولید می شود . این ماده نوعی ماده ی انرژی ست که مصرف بیش از حد آن توصیه نمی شود .
  • کنجاله تخم پنبه: این ماده سرشار از ماده ی مغذی پروتئین است . چربی آن کمتر از کنجاله ی سویاست به همین خاطر کنجاله ی سویا نسبت به کنجاله تخم پنبه ترجیح داده می شود . کنجاله ی پینه ماده ی خوراکی مناسب برای حفظ چربی شیر در دام های شیرده است .
  • کنجاله سویا: کنجاله سویا حاوی مقداری زیادی پروتئین و مقداری متوسطی از چربی ، کلسیم و فسفر است . در تغذیه دام در فصول سرد کنجاله ی سویا می تواند کمک بسیاری کند چرا که سرشار از پروئتین است و هزینه بردار نیست.
  • مکمل های ویتامینه و معدنی دامی: نیاز دام به ویتامین ها بسیار کم است ولی برای حفظ سلامتی دام می بایستی به صورت دستی وارد چرخه ی غذایی دام شود . مکمل های ویتامینه معدنی جهت احقاق همین امر تولید می شوند.

تغذیه دام در فصول سرد با پسماند های صنعتی

پسماند های صنعتی به بقایای محصولات کشاورزی  فرآوری شده  در بخش صنعتی گفته می شود . این پسماند ها با هزینه ی بسیار اندکی قابل خریداری هستند و ارزش غذایی نسبتا بالایی دارند . از جمله پسماند های صنعتی عبارت اند از: سرشاخه های نیشکر ، کاه ، پوسته ی بیرونی پسته ، تفاله ی پرتقال ، تفاله ی سیب ، تفاله ی انگور و ... . با مصرف پسماند های صنعتی جهت خوراک دهی به دام از آلودگی های محیط زیستی نیز جلوگیری می شود.

انواع جیره بندی

جیره بندی غذایی به عملی گفته می شود که در آن چندین ماده ی خوراکی به نسبت های صحیحی با هم مخلوط می شوند. بهتر است شناخت عوامل ضد تغذیه ای در خوراک دام را داشته باشید. جیره بندی غذایی دام به سه نوع تقسیم می شود:
  • جیره ی نگهداری: این نوع جیره بندی نوعی از جیره بندی است که دام نه باعث افزایش وزن دام می شود و نه کاهش . در اصل این نوع جیره بندی صرفاً جهت حفظ سلامتی و سرزندگی دام است و تماماً نیاز های طبیعی دام را رفع می کند .
  • جیره آبستنی: این جیره مخصوص دام های آبستن است که طبق دستورالعمل های مخصوص می بایست مخلوط و تهیه شود .
  • جیره تولید: این جیره بندی به دلیل افزایش یا کاهش تولیدات دام مانند شیر ، گوشت و یا پشم تهیه می شود.
  • كنسانتره ( خوراک متراکم): کنسانتره ها نوعی مکمل بوده و تماماً حاوی مواد مغذی لازم برای دام هستند . تهیه آن  ها نسبت به تهیه علوفه مقرون به صرفه اقتصادی است . گاهاً دامداران جهت رفع کمبود های غذایی همراه با استفاده علوفه مقداری کنسانتره نیز تهیه می کنند . جهت تغذیه دام در فصول سرد استفاده از کنسانتره حائز اهمیت است.

  • دیگر مواد مورد نیاز دام: جای دادن سنگ نمک در چرخه ی غذایی دام بسیار مهم است چرا که باعث تسهیل کارکرد دستگاه گوارشی دام می شود . ماده اوره ماده ای ارزان قیمت است که می تواند جانشین پروتئین باشد . این ماده در دستگاه گوارشی دام به پروتئین تبدیل می شود.
.

جهت سفارش و یا مشاوره خرید با شماره 42930-013 تماس حاصل فرمائید


441 بازدید


دوکوب پوست بادام زمینی

دوکوب پوست بادام زمینی

ادامه مطلب ...

دوکوب پوست بادام زمینی

دوکوب پوست بادام زمینی

ادامه مطلب ...

عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی

عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی

ادامه مطلب ...

افزایش قیمت سبوس گندم

افزایش قیمت سبوس گندم

ادامه مطلب ...

[aviable=main]

تماس با ما

دفتر مرکزی : 42930-013 (30 خط)
دفتر مرکزی : 20-42217118-013
مسئول فروش : 09118357340
مسئول فروش : 09116103786

info@lahijdasht.com

کد پستی :4413936504

گیلان،آستانه اشرفیه( لاهیجان) ، کیلومتر ۱۰ جاده کیاشهر، شهرک صنعتی پرکاپشت (شرکت لاهیج دشت )


مکان نمای شرکت لاهیج دشت ، روی عکس کلیک نمائید


  • درخـواسـت تـماس با شـما