24 آبان 1399, 11:47
فصل اقتصاد - سنندج - گرمی بازارهای کشور همسایه منجر به افزایش روز افزون قاچاق دام از مرزهای غربی بویژه کردستان شده که این مساله علاوه بر خروج سرمایه ملی از کشور به یکی از عوامل گرانی گوشت در بازار داخلی تبدیل شده است.
به گزارش فصل اقتصاد، کردستان به علت شرایط جغرافیایی خود از قطبهای تولید محصولات کشاورزی و به تبع آن استانی دام خیز است و سالانه حدود 30 هزار تن گوشت قرمز تولید دارد که دستاندرکاران جهاد کشاورزی بدنبال افزایش این میزان به 43 هزار تن در برنامهای پنج ساله هستند.
طرح افزایش تولید گوشت قرمز در این استان از سال گذشته آغاز و تاکنون 12 درصد آن تحقق یافته به عبارتی با توجه به مصرف 14 هزار تنی این محصول در داخل استان و صادرات حدود 16 هزار تنی آن به سایر مناطق کشور باید انتظار داشت در این کردستان گوشت قرمز از قیمت به نسبت ارزان تری برخوردار باشد.
اما چند مدتی است کردستانیها نیز همانند سایر هموطنان خود گوشت قرمز را به قیمتی گرانتر از 2 ماه پیش خریداری میکنند، برخی صاحب نظران و کارشناسان اقتصادی و کشاورزی یکی از دلایل گرانی گوشت قرمز را افزایش قاچاق دام به خارج از کشور عنوان میکنند.
این افراد صاحب نظر هر چند معتقد هستند قاچاق دام از کردستان به علت قرارگیری مرزهای آن در مناطق کوهستانی و سخت گذر بودن و تلاش مرزبانان به نسبت برخی استانهای همجوار عددی پایینتر است ضمن اینکه مهمترین علت قاچاق دام زنده را اختلاف قیمت گوشت قرمز با کشور عراق اعلام میکنند.
برخی میگویند قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز در استان کردستان بین 90 تا 125 هزار تومان متغیر است که این مبلغ هر چند حدود 10 تا 20 هزار تومان از برخی استانهای کشور ارزانتر است اما نصف قیمت 230 تا 250 هزار تومانی برای هر کیلوگرم گوشت در اقلیم کردستان عراق است.
رییس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و ماهی سنندج باور دارد: قاچاق دام زنده از دلایل عمده افزایش قیمت گوشت قرمز در کردستان است که این تخلف نیز متاثر از اختلاف قیمت بین ریال، دینار و دلار بوده و موجب شده برخی تولیدکنندگان از استانهای مختلف دام خود را از طریق قاچاق از کشور خارج کنند.
محمد کرمی اضافه کرد: دام زنده با نرخ دلار سه برابر بیشتر از قیمت آن با ریال است بنابراین بیشتر چوبداران و فروشندگان دام بدنبال راههایی برای کسب سود بیشتر هستند.
وی یادآور شد: روزانه چندین راس دام قاچاق در مرزهای استان کشف و سپس با حکم مراجع قضایی به کشتارگاه ها انتقال داده میشود و در این بین امکان دارد محمولههایی هم دور از چشم مرزبانان از مرز خارج شود.
رییس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و ماهی در سنندج تاکید کرد: قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز مخلوط امروز در بازار سنندج مرکز استان 125 هزار تومان است.
گرانی حاکم بر بازار از دلایل افزایش قیمت گوشت
اما رییس سازمان جهاد کشاورزی نظر دیگری دارد و میگوید: علت افزایش قیمت گوشت در داخل نسبت به سال قبل و حتی ماههای قبل، گرانی حاکم بر بازار و افزایش هزینههای تولید است نه کمبود دام.
محمدفرید سپری یادآور شد: در واقع با وجود یک میلیون و 960 هزار دام سبک و سنگین در استان تاثیر قاچاق دام بر قیمت آن حداقل در داخل استان معنیدار نیست.
صادرات و اعمال تعرفه گامی تاثیر گذار در کاهش قاچاق دام زنده
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به بند (ب) تصمیمات جلسه 178 ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در 11 آبان 1399 اظهار داشت: طبق این بند مسوولیت برنامه ریزی و هماهنگی تامین تولید و واردات انواع نهادههای کشاورزی و دام و طیور و همچنین مسوولیت تولید، عرضه و تنظیم بازار مرغ و تخم مرغ تا مرحله عمده فروشی به قیمت مصوب با وزارت جهاد کشاورزی است.
سپری گفت: طبعا صادرات دام زنده پرواری میتواند بر رونق صنعت دامپروری اثر مثبت داشته باشد و چنانچه صادرات براساس برنامه و کنترل شده باشد با اعمال تعرفه میتوان ضمن کنترل حجم آن، درآمد قابل توجهی عاید کشور کرد و با برنامههای افزایش تولید گوشت قرمز ضمن بدست آوردن بازارهای منطقه، خود به خود قاچاق دام نیز محدود و کم میشود.
وی افزود: با توجه بـه ممنوعیت صـادرات دام زنـده از 17 خرداد 1397 و بدلیل تفاوت نرخ ارز در داخل و خارج کشور و همچنین اختلاف قیمت دام زنده در داخل کشور با آن سوی مرزهـا، انگیـزه افراد برای قاچـاق دام نیز زیاد شده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: در واقع قاچاق دام و میزان آن و مقایسه آن با سال قبل بر اساس اطلاعات اعلام شده از سوی پلیس مرزبانی افزایش چشمگیری داشته است.
بیش از یک هزار راس دام در دست تولیدکنندگان استان مانده است
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز با اشاره به اینکه اجرای طرح پیشران افزایش 13 هزار تنی گوشت قرمز در این استان از سال گذشته آغاز شد، گفت: در این مدت یک هزار و 500 تن از این برنامه شامل 11.5 درصد محقق شده است.
حمید رحیمی گفت: در نتیجه کاهش تقاضا به علت گرانی و افزایش تولید در استان هم اکنون بیش از یک هزار راس دام عمدتا سنگین روی دست تولید کنندگان مانده و سازمان جهاد کشاورزی با همکاری استانداری کردستان پیشنهاد صدور مجوز صادرات این تعداد دام را به منظور حمایت از تولید کنندگان به وزارت جهاد کشاورزی ارایه کرده است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون حدود 12 درصد از برنامه پیشران افزایش تولید گوشت قرمز در استان تحقق یافته است، یادآور شد: به همین علت جابجایی دام در استان به نسبت سال های قبل افزایش یافته است.
110 هزار راس دام در کردستان هویتدار شد
وی افزود: به دلیل افزایش تولید و جابجایی دام در استان در راستای سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای تحقق امنیت غذایی آذر سال گذشته فرایند هویتدار کردن دام آغاز شده و از آن پس هرگونه جابجایی دام نیازمند پلاکگذاری و هویتدار شدن است.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: با استفاده از این طرح در سال جاری 110 هزار راس دام سبک و سنگین با همکاری دامپزشکی استان پلاکگذاری و هویت دار شده و به نقاط مختلف کشور جابجا شدهاند.
جهت سفارش و یا مشاوره خرید با شماره 42930-013 تماس حاصل فرمائید
894 بازدید
مطالب مشابه سایت
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینیتماس با ما
دفتر مرکزی : 42930-013 (30 خط) دفتر مرکزی : 20-42217118-013 مسئول فروش : 09118357340 مسئول فروش : 09116103786
info@lahijdasht.com
کد پستی :4413936504
گیلان،آستانه اشرفیه( لاهیجان) ، کیلومتر ۱۰ جاده کیاشهر، شهرک صنعتی پرکاپشت (شرکت لاهیج دشت )
مکان نمای شرکت لاهیج دشت ، روی عکس کلیک نمائید