7 بهمن 1399, 14:00
تغذیه مطلوب برای پرورش گوسفندان شیری و گوسفندان داشتی:
تغذیه گوسفندان باید شامل انرژی، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی باشد که گوسفندان آن را از مراتع و یا از طریق خوراک مکمل دریافت می کند . جیره غذایی گوسفندان باید به گونه ای باشد که حداقل نیاز های دام به مواد مغذی را برآورده سازد .
تامین مواد مغذی کافی در رژیم گوسفند می تواند منجر به موارد زیر شود:
افزایش وزن گوسفند
باروری بالا
مرگ و میر پایین
کاهش خطر بیماری
افزایش میزان شیر
رشد سریع تر
گوسفندان نیاز به یک رژیم غذایی متعادل حاوی انرژی (چربی و کربوهیدرات) ،پروتئین ، ویتامین ها ، مواد معدنی و آب دارند.
معمولا نیاز تغذیه ایی گوسفندان با توجه به سن ، اندازه و وضعیت فیزیولوژیکی تعیین میشود.گوسفند شیرده ، حامله و یا بره های درحال رشد نیاز بیشتری به مواد مغذی دارند. در برخی موارد در گوسفندان شیرده نیاز به فسفر اهمیت بیشتری نسبت به گوسفندان غیر شیرده دارند.
در هنگام تولد این حیوانات می توان نیازهای غذایی آنان را با شیر مادر تامین کرد اما در ادامه قطعا باید از خوراک های مقوی برای استفاده شود . خوراک دام نباید تنها شکم پر کن باشد و فقط گوسفند خوردن آن احساس سیری داشته باشد بلکه باید کامل ، زودهضم و خوش خوراک باشد .
برای تغذیه گوسفندان داشتی ما باید توجه به این نکته توجه داشته باشیم که نقاط مهمی در طول چرخه عمر آنها وجود دارد که سبب اهمیت دار شدن نحوه تغذیه اصولی برای آنها می شود .
فصل جفتگیری و آبستنی جزو همین نقاط مهم می باشد چرا که در هنگام آبستنی گوسفندان دچار استرس و تنش می شوند راه حل نسبی برای این موضوع این است که با می توان با تغذیه مناسب و غنی روند تولید مثل در گله را بهبود ببخشیم
داشتن تغذیه مناسب علاوه بر کمک به سلامت مادر به بره نیز برای داشتن رشد کامل تر نیز کمک می کند و سیستم ایمنی بره را تقویت می کند
انواع دسته بندی تغذیه دام های سبک داشتی :
الف: تغذیه بره و بزغاله
ب : تغذیه میش و بز ماده ( این مورد به پنج مرحله تقسیم می شود )
الف ) خوراک دهی به هنگام شیردهی
ب ) خوراک دهی به هنگام بره زایی
ج ) خوراک دهی به هنگام آبستنی
د ) خوراک دهی به هنگام جفتگیری فلاشینگ
ه ) خوراک دهی به هنگام خشکی
جیره غذایی گوسفند یعنی چی ؟
جیره غذایی به مقدار علوفه گفته می شود که در طول شبانه روز به دام ها داده می شود تا قادر باشند بسته به نوعی که دارند شیر تولید کنند و یا وزن بگیرند .دامداران و جیره نویسان علاوه بر برطرف نمودن نیازهای غذایی باید از قیمت و در دسترس بودن مواد لازم برای تهیه خوراک نیز اطمینان حاصل کنند. همانطور که می دانید چیزی در حدود ۷۰ درصد هزینه های نگهداری از گوسفندان به هزنیه های تهیه علوفه مربوط می شود . این خود مهم ترین دلیل برای تهیه فرمولاسیون درست
جیره با در نظر گرفتن حداقل قیمت وبرای اقتصادی تر کردن کار دامپروری می باشد
به طور کلی خوراک دام از سه طریق علوفه ای ، کنسانتره ای و مواد افزودنی تهیه می شود .
برای تهیه خوراک گوسفند باید حتما خوش خوراک بودن اجزای تشکیل دهنده جیره در نظر گرفته شود .
جیره غذایی مصرفی برای گوسفندان باید حداقل به اندازه ۱٫۵ درصد از وزن بدن این حیوانات باشد . بهتر است میش های پیر و گوسفندانی که دندان های شکسته و ناقص را دارند از گله حذف کنید و از دام های جوان تر استفاده نمایید.
مواد خوراکی که ارزش غذایی مشابه ای دارند می توانند جایگزین یکدیگر شوند . البته این مورد با نظر جیره نویس ماهر بهتر صورت گیرد . اغلب به دلیل گرانی برخی از اجزای جیره دامدار مجبور به حذف این ماده غذایی می کند و باعث لطمه زدن به ارزش غذایی جیره می شود اما اگر این کار صورت گیرد می توان از وارد خسارات پیشگیری کرد .
تامین انرژی در تغذیه:
گوسفندان انرژی لازم را از مراتع، یونجه و دانه ها دریافت می کنند. اگر گوسفند داشتی و گوسفند شیری انرژی کافی را دریافت نکنند باعث کاهش زاد و ولد ،کاهش تولید شیر، افزایش مرگ و میر و بیماری میشود.منابع اصلی انرژی برای گوسفند عبارتند از یونجه، جو، ذرت و گندم که می توان برای افزایش سطح انرژی در تغذیه گوسفندان مورد استفاده قرار گیرد.
پروتئین:
هنگامی که میزان پروتئین در غذای دام پایین می رود، گوسفندان نمی توانند وزن خود را حفظ کنند و باعث کاهش بافت بدن، برای جبران پروتئین می شود. سطح پایین پروتئین میزان رشد ، میزان تولید مثل و شیردهی را به طورکلی کاهش میدهد.
مواد معدنی:
مواد معدنی عمده ای که در تغذیه گوسفند حائز اهمیت است عبارتند از فسفر، گوگرد ، کلسیم و نمک. مقدار کمی از این مواد معدنی مورد نیاز است تا اطمینان حاصل شود که گوسفندان قوی و سالم هستند و پشم خوب تولید می کنند. مواد معدنی نقش به سزایی در میزان تولید شیر ، گوشت ایفا می کنند و درصد قابل توجهی از این مواد در ساختمان اسکلت بدن دام یافت می شوند .
گوسفندان میتوانند از منابع آب و مکمل های مختلف مواد معدنی را در صورت لزوم دریافت کنند.همچنین نمک تاثیر به سزایی در تغذیه گوسفندان دارد هنگامی که گوسفند نمک کافی دریافت نمی کند به طور کلی کمتر غذا و آب مصرف می کند، شیر کمتری تولید می کند و رشد حیوان نیز کاهش می یابد.
کمبود فسفر باعث رشد آهسته بره ها ، کاهش اشتها، ظاهر غیرطبیعی، بیخوابی، رشد غیرطبیعی استخوان و عملکرد ضعیف در تولید مثل میشود.
در مجموع حدود شانزده نوع ماده معدنی باید در جیره مصرفی گوسفندان در نظر گرفته شود . میزان وجود برخی از این مواد مانند سدیم ، کلسیم ، منیزیم ، پتاسیم باید به نسبت بیشتر از سایر مواد باشد .
همانطور که اشاره شد مواد معدنی مورد نیاز گوسفندان نقش به سزایی در حفظ سلامت و کارایی بدن گوسفندان به عهده دارند . نمک ( سدیم کلرید ) و سلنیوم مواد معدنی طبیعی هستند که گوسفندان نمی توانند آنها را از طریق علوفه به اندازه کافی جذب کنند . از این رو استفاده از انواع مکمل های معدنی بسیار مهم تلقی می شوند .
دامداران باید توجه داشته باشند که در صورت جذب نشدن مقادیر کافی این مواد ، دام های شما مبتلا به گنده خواری می شوند که بسیار می تواند خطرناک باشد و همچنین علاوه بر موارد ذکر شده منجر سقط جنین نیز شود.
جهت سفارش و یا مشاوره خرید با شماره 42930-013 تماس حاصل فرمائید
1287 بازدید
مطالب مشابه سایت
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینیتماس با ما
دفتر مرکزی : 42930-013 (30 خط) دفتر مرکزی : 20-42217118-013 مسئول فروش : 09118357340 مسئول فروش : 09116103786
info@lahijdasht.com
کد پستی :4413936504
گیلان،آستانه اشرفیه( لاهیجان) ، کیلومتر ۱۰ جاده کیاشهر، شهرک صنعتی پرکاپشت (شرکت لاهیج دشت )
مکان نمای شرکت لاهیج دشت ، روی عکس کلیک نمائید