11 اردیبهشت 1400, 11:27
اگر بپذیریم سالانه نزدیک به 20 هزار تن پسماند (هسته و پوست) زیتون حاصل از روغنگیری از 65 هزار تن زیتون در 42 کارخانه روغنکشی، معضلی برای محیطزیست کشورمان به وجود میآورد، با یک حرکت ملی و پس از آنالیز این پسماند (مقدار پروتئین، چربی و ماده خشک و...) و بررسی این که به چه میزان قابل اختلاط با سایر نهادههای خوراک دام است، میتوان پیشبینی کرد ضایعات و پسماند زیتون در تولید نزدیک به 5 هزار تن گوشت قرمز و هزار تن تخممرغ نقش آفرین است که این خود بخشی از بیانیه مأموریت وزیر جهاد کشاورزی (یک میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی) را تبیین میکند.
کمبود خوراك دام در کشور یکی از مشکلات عمده و اساسی تولیدات دامی است. علاوه بر آن و بهدلیل موقعیت جغرافیایی ایران (نیمهخشک و خشک)، تولید علوفه نسبت به جمعیت دام کافی نیست، بنابراین، استفاده بهینه از منابع خوراك غیرمتداول و غیرمتعارف موجود یا استحصال شده که با غذاهای انسان نیز رقابت نمیکند، برای تأمین خوراك دام ضروری است، بهویژه اینکه بزرگترین اهمیت حیوان نشخوارکننده، مصرف و هضم علوفههای غنی از سلولز و کربوهیدراتهای فیبری است که برای حیوانات دیگر غیرقابل استفاده است. از طرفی نیز ﺳﺎﻻﻧﻪ ﺣﺠﻢ ﻋﻈﯿﻤﯽ از ﺑﻘﺎﯾﺎي ﮐﺸﺎورزي ازجمله تفاله (پوست و هسته) زیتون ﺣﺎﺻﻞ ﻣﯽﺷﻮد ﮐﻪ ﻣﯽﺗﻮان از آﻧﻬﺎ در ﺗﻐﺬﯾﻪ دام اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.
20 هزار تن پسماند سرگردان زیتون
تفاله زﻳﺘﻮن ﻛﻪ در ﻛﺎرﺧﺎﻧﺠﺎت اﺳﺘﺤﺼﺎل روﻏﻦ، برجا میماند، ﻣﺘﺸﻜﻞ از ﭘﻮﺳﺖ، ﮔﻮﺷﺖ ﻣﻴﻮه و ﻧﻴﺰ ﻫﺴﺘﻪ زﻳﺘﻮن ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻣﻘﺪاري ﭼﺮﺑﻲ اﺳﺖ. در جوامع صنعتی، امروزه ضایعات (زیتون) یکی از معضلات زندگی بشر است، زیرا بر اساس آمارهای بینالمللی سالانه مقدار زیادی از تولیدات بخش کشاورزی، در حدود 5 تا 10 درصد به صورت ضایعات از چرخه تولید خارج میشود، که این مقدار فرآورده میتواند به نوبه خود غذای جمعیت زیادی را تامین کند. تولید جهانی تفاله زیتون 2 میلیون و 900 هزار تن برآورد میشود.
به گفته مهندس پریچهر مسئول و مجری طرح زیتون در وزارت جهاد کشاورزی، در این میان رقمی نزدیک به 50 هزار تن تفاله زیتون به جا میماند که 50 درصد این رقم را آب تشکیل میدهد. از آن پسماند رقمی حدود 20 هزار تن پسماند قابل استفاده در خوراک دام به دست میآید.
وی همچنین اظهار کرد: خوشبختانه موسسه تحقیقات دامپروری این موضوع را بررسی و تأیید کرده است. از طرفی، غیر از روغن زیتون دو نوع فرآورده جانبی تفاله زیتون (استفاده در فرآوری آن و استفاده در تغذیه دام) سالها است که مورد توجه دامپروران و متخصصین علوم تغذیه قرار گرفته است، بهگونهای که با تبدیل فرآوردههای فرعی به موادی با ارزش تغذیهای بالاتر، موفقیت بزرگی در استفاده بهینه از سرمایههای موجود و رفع معضلات زیستمحیطی شده است.
تفاله زیتون بر خلاف کنجاله سایر دانههای روغنی دارای درصد پروتئین خام کم و فیبر زیاد است.
عمدهترين فرآوردههاي فرعي که طي استخراج روغن از ميوه زيتون حاصل ميشود تفاله آن است که در حال حاضر به میزان کمی (به قیمت هر تن 200 الی 250 هزار تومان) توسط کارخانجات صنایع تبدیلی و خوراک دام خریداری میشود.
با توجه به همزمانی تولید تفاله زیتون (در حدود 6 تا 8 هفته در سال) آنچه که در مورد تفاله مهم است مرغوب بودن و بدون خطر و سالم بودن آن است که از آسیب حفظ شده و در طول مدت نگهداری، مواد و اجزاء آن دستنخورده باقی بمانند.
تأثیر تفاله زیتون بر صفات مختلف دام
کارشناسان معتقدند اﺳﺘﻔﺎده از تفاله زﻳﺘﻮن ﺑﻪ مقدار 25 درﺻﺪ در ﺟﻴﺮه ﮔﻮﺳﺎﻟﻪﻫﺎي ﭘﺮواري سبب ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺟﻴﺮه ﺑﺪون داﺷﺘﻦ اﺛﺮات ﺳﻮء ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺣﻴﻮان ﻣﻲﺷﻮد.
تاکنون پژوهشهای بسیاری در جهت کاربرد پسماندها و فرآوردههای جنبی صنعتی و کشاورزی صورت گرفته و تجربیات مختلفی نیز به دست آمده است.
مهندس مهدی مسعودی، قائم مقام مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای کارخانجات خوراک دام و طیور و آبزیان کشور میگوید: “استفاده از ضایعات و پسماندهای کشاورزی مانند پوست پسته، هسته انار، هسته خرما، تفاله ذرت و گندم کارخانجات تولید ماکارونی، تفاله زیتون و... در صورتی که بتواند انرژی و پروتئین مورد نیاز در خوراک دام را تأمین نماید امری مفید است، اما در هر حال باید ابتدا آنالیز تفاله زیتون (ماده خشک، چربی، پروتئین و...) را در اختیار داشته باشیم تا با کمک کارشناسان تغذیه نظر نهایی ابراز شود، زیرا تا زمانی که موضوع نظری است بحث شفاهی میباشد، اما در جامعه تولید و مصرف دام و بازار نیز باید بررسی شود تا عملیاتی گردد.”
در این میان بسیاری از اطلاعات موجود در مورد مصرف و هضم تفاله زیتون و نگرانی در مورد وجود سنگ یا هسته، نحوه استخراج روغن و ترکیبات متغییر تفاله خام زیتون است.
بعضی از پژوهشگران نشان دادهاند که استفاده از تفاله زیتون در جیره غذایی، سبب بهبود قابلیت هضم خوراک دام، بهترشدن رشد و افزایش وزن روزانه و وزن بدن در انواع دام بهویژه برهها و بزغالهها و بهبود ضریب تبدیل خوراک میشود..
جهت سفارش و یا مشاوره خرید با شماره 42930-013 تماس حاصل فرمائید
663 بازدید
مطالب مشابه سایت
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی
عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینیتماس با ما
دفتر مرکزی : 42930-013 (30 خط) دفتر مرکزی : 20-42217118-013 مسئول فروش : 09118357340 مسئول فروش : 09116103786
info@lahijdasht.com
کد پستی :4413936504
گیلان،آستانه اشرفیه( لاهیجان) ، کیلومتر ۱۰ جاده کیاشهر، شهرک صنعتی پرکاپشت (شرکت لاهیج دشت )
مکان نمای شرکت لاهیج دشت ، روی عکس کلیک نمائید