نقش آزولا در تغذیه دام  

یکى از مهمترین مسائل یک دامدارى، چگونگى تامین خوراک دام هاست.

چون خوراک دام یک ماده حیاتى است که باید به‏ صورت دایمى (روزانه و به‏ موقع) در اختیار دام باشد. بنابراین، تامین غذاى دام به عنوان یک اصل مهم اهمیت زیادى دارد.

در دامداری‏ هاى ایران معمولا نیاز غذایى دام را کنسانتره و دیگر علوفه تشکیل مى دهد. در استان گیلان با توجه به شرایط جغرافیایى منطقه، انواع علوفه‏اى را که به دام شیرى یا دام گوشتى مى‏ دهند، عبارتند از: کاه گندم، کاه جو، سیلوى ذرت، ذرت علوفه‏اى، علف باغات، پَس چَر مزارع، برگ درختان، یونجه، شبدر و کاه برنج مى‏ باشد که دراین میان کاه برنج بیشترین مواد را در تغذیه دام تشکیل مى ‏دهد.

با این حال جمعیت دامى استان آنقدر زیاد است که انواع علوفه گفته شده نمى‏ تواند نیاز غذاى دام‏هاى منطقه گیلان را تامین کند. بنابراین براى تامین خوراک دام مى ‏توان از سایر منابع موجود استفاده کرد.
یکى از این منابع مهم گیاه آزولا است.


گیاه آزولا براى اولین بار 

گیاه آزولا براى اولین بار توسط دانشمندى به نام لامارک شناسایى شد. این گیاه به صورت شناور و به رنگهاى سبز و قرمز با منظره زیبایى در مرداب‏ ها، تالاب ‏ها، استخرهاى پرورش ماهى، گودال ‏هاى کم‏ عمق و رودخانه‏ هاى داراى آب کم و آبگیرها دیده مى‏ شود.


روش‏هاى مختلف استفاده از آزولا

اصلى ‏ترین هدف از پرورش آزولا تامین خوراک دام است. با توجه به اینکه بیش از 2 میلیون هکتار از مساحت کشور، به خصوص مناطق گیلان استعداد خوبى براى پرورش این گیاه دارند، مى ‏توان از آن براى تامین خوراک دام استفاده کرد.

گیاه آزولا داراى:

  •  23-30درصد پروتئین خام،
  •  4درصد چربى خام 
  • 3/5 درصد قند محلول 
  • یک درصد فسفر است
  •  املاح 
  • ویتامین

آزولا به شکل‏هاى مختلف در تغذیه دام مورد استفاده قرار مى‏ گیرد که مهمترین آنها عبارتند از:

1.آزولاى تر

گیاه آزولا را در موقع بهار و تابستان که رنگ آن سبز است، برداشت کرده و یک درصد نمک به آن اضافه مى‏ کنند و به عنوان علوفه در اختیار دام قرار مى ‏دهند.

آزولای تر را با یک درصد نمک می توان به دام داد.

2.آزولاى نیمه خشک (آب چکیده)

آزولا را پس از برداشت حدود 10-24 ساعت در محوطه ‏اى پهن مى‏ کنند تا رطوبت آن گرفته شود و سپس با اضافه‏ کردن یک‏ درصد نمک، آن رادر اختیار دام قرار مى ‏دهند.

3.آزولاى خشک

گیاه آزولا را پس از برداشت ‏کردن، مدت زیادى در مقابل آفتاب مى‏ گذارند تا خشک شود. در حین خشک‏ شدن چندین بار آزولا را به هم مى‏ زنند تا رطوبت آن کاملا گرفته شود. آنگاه آزولاى خشک شده را در گونى ریخته و انبار مى‏ کنند و در مواقع مختلف (معمولا زمستان) با کنسانتره مخلوط مى‏ کنند و در اختیار دام قرار مى‏ دهند.

4.آزولاى سیلوشده

بهترین روش نگهدارى و عمل‏ آورى علوفه آزولا، استفاده از سیلوى آن است. در این روش، چون آزولا با مواد دیگرى مخلوط مى‏ شود، ارزش غذایى آن بالا مى ‏رود و خوش‏ خوراک ‏تر
مى‏ شود. از سوى دیگر، آزولاى سیلوشده را مى‏ توان به عنوان علوفه تر در تمام فصول سال در دامدارى‏ هاى شیرى یا گوشتى استفاده کرد.
با سیلو کردن، ارزش غذائی آزولا زیاد شده و خوش خوراک تر می شود.

روش سیلوکردن آزولا

یکى از راه‏هاى نگهدارى آزولا سیلوکردن آن است. در این روش، آزولا را پس از برداشت به مدت 24 ساعت در فضاى آزاد پهن مى‏ کنند تا مقدارى از رطوبت آن گرفته شود. سپس 75 کیلوگرم از آزولا را با 25 کیلوگرم تفاله خشک چغندر قند (تفاله خردشده) مخلوط مى ‏کنند. پس از آماده ‏سازى جایگاه سیلو، مقدارى علوفه خشک را به ارتفاع 15 سانتى‏ متر درداخل سیلو مى‏ ریزند و سپس آزولاى مخلوط شده را روى علوفه مى‏ ریزند و توسط غلتک چوبى یا لگدکوب‏ کردن، مواد سیلوشده را فشرده (متراکم) مى‏ کنند.

سیلو کردن آزولا ، یکی از راههای نگهداری آن است.

دوباره 75 کیلوگرم آزولا و 25 کیلوگرم تفاله چغندر قند را با هم مخلوط کرده و در داخل سیلو ریخته و فشرده مى‏ کنند و این عمل را آنقدر ادامه مى‏ دهند تا سیلو پر شود. پس از پرشدن سیلو روى آن کاه ریخته و سپس با پلاستیک کاملا مى ‏پوشانند. روى پلاستیک سیلو، جسم سنگینى مثل سنگ، بلوک، آجر، چوب یا گل مى‏ ریزند تا آزولا سیلو شده در حالت فشرده (و بدون هوا) حفظ شود. پس از گذشت حدود 45 روز، علوفه آزولا به سیلوى آزولا تبدیل مى‏ شود. با بازکردن سیلو بوى ترشى کاملا احساس مى‏ شود، از این پس مى‏ توان از سیلوى آزولا به همراه دیگر علوفه در تغذیه پروارى یا شیرى استفاده کرد.

پس ازگذشت 45 روز علوفه آزولا به سیلوی آن تبدیل می شود.


نحوه استفاده از سیلوى آزولا در تغذیه دام

از سیلوى آزولا در تغذیه دام به روش زیر استفاده مى‏ شود:

- روز اول نیم کیلوگرم آزولاى سیلوشده را با کاه مخلوط کرده و در اختیار دام قرار مى‏ دهند.
- در روز دوم مقدار یک کیلوگرم سیلوى آزولا را با کاه مخلوط کرده وبه دام مى ‏دهند.
- این عمل را هر روز با افزایش نیم کیلوگرم آزولاى سیلوشده به مقدار روز قبل تکرار مى‏ کنند. پس از گذشت یک هفته، حیوان کاملا به جیره جدید عادت مى‏ کند. براى هر راس گاو پروارى مى‏ توان تا مقدار 10 کیلوگرم و براى هر راس دام شیرى تا 15 کیلوگرم آزولاى سیلوشده را به صورت روزانه استفاده کرد.

سیلوی آزولا را باید به تدریج در اختیار دام قرار داد.

پس از هر بار استفاده از سیلو، بلافاصله روى سیلو را کاملا مى‏ پوشانند تا از ورود هوا و خراب‏ شدن سیلو جلوگیرى شود. آزولاى سیلوشده چون به صورت تازه با تفاله چغندر سیلوشده است، بسیار خوش خوراک بوده و از پروتئین و قابلیت هضم بالایى برخوردار است. 

اصلى‏ ترین هدف از پرورش آزولا، تامین خوراک دام است.

نکات مفید

1- آزولا داراى پروتئین و چربى خام، قند محلول و از املاح و ویتامین غنى است.
2- آزولاى خشک را با کنسانتره مخلوط کرده و در زمستان در اختیار دام قرار مى‏ دهند.
3- آزولاى سیلوشده را مى‏ توان در تمام فصل‏هاى سال به دام‏هاى شیرى گوشتى داد.
.

جهت سفارش و یا مشاوره خرید با شماره 42930-013 تماس حاصل فرمائید


106 بازدید


دوکوب پوست بادام زمینی

دوکوب پوست بادام زمینی

ادامه مطلب ...

دوکوب پوست بادام زمینی

دوکوب پوست بادام زمینی

ادامه مطلب ...

عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی

عرضه کننده مستقیم انواع سبوس برنج ، کنجاله زیتون و پوسته بادام زمینی

ادامه مطلب ...

افزایش قیمت سبوس گندم

افزایش قیمت سبوس گندم

ادامه مطلب ...

[aviable=main]

تماس با ما

دفتر مرکزی : 42930-013 (30 خط)
دفتر مرکزی : 20-42217118-013
مسئول فروش : 09118357340
مسئول فروش : 09116103786

info@lahijdasht.com

کد پستی :4413936504

گیلان،آستانه اشرفیه( لاهیجان) ، کیلومتر ۱۰ جاده کیاشهر، شهرک صنعتی پرکاپشت (شرکت لاهیج دشت )


مکان نمای شرکت لاهیج دشت ، روی عکس کلیک نمائید


  • درخـواسـت تـماس با شـما